Aina sopivimmat verhot projektiisi

Sivuverho, wave-verho, tilanjakaja tai vaikka akustoivat verhot? Verhoilla voi olla yksi tai useampi käyttötarkoitus: niillä voi sisustaa, suojata, peittää, jakaa tai akustoida tilaa.

Valitse projektiisi sopivimmat verhot! Tutustu kätevään oppaaseemme, jossa erilaiset verhojen ominaisuudet ja toteutustavat on selitetty lyhyesti ja selkeästi.

Sivuverho sijaitsee nimensä mukaisesti ikkunan sivussa, aivan reunan tuntumassa, ja somistaa ikkunaa. Sivuverhon yläreunassa on poimutusnauha, jolla saadaan aikaan kaunis ja tasainen poimutus. Kauneimmillaan sivuverho onkin poimutettuna siten, että sen yläreuna on napakasti kattoa kohti.

Sivuverhoon sopivat hyvin erilaiset kankaat. Materiaalivalinnasta riippuen sitä voidaankin kutsua myös pimennysverhoksi, valoverhoksi tai dekoratiiviseksi verhoksi. Sivuverhot sopivat erityisesti tiloihin, joissa käyttäjät vaihtuvat usein ja verhojen käytön täytyy olla helppoa kaikille.

Kohde: Scandic Helsinki Aviapolis, Suunnittelu: Sisustusarkkitehdit Fyra Oy, Valokuvaaja: Contract Deco Oy

Wave-poimutuksella tarkoitetaan verhon ripustustapaa, jossa verhon yläreunaa ei poimuteta, vaan verho taittuu suurille aaltomaisille poimuille. Wave-poimutus toteutetaan verhokiskoon asennettavien nyöriliukujen avulla, jolloin verho aaltoilee symmetrisesti verhokiskon etu- ja takapuolelle jättäen verhokiskon näkyviin. Wave-poimutetut verhot ovat parhaimmillaan korkeina ja runsaina verhoina. Kangas voi olla ohutta tai paksua, mutta parhaiten toimivat pehmeät ja laskeutuvat materiaalit. Huom! Nyöriliu’ut eivät sovi yhteen kaikkien kiskotyyppien kanssa. Jos kohteessa on vanhat verhokiskot, varmista ensin kiskon ja nyöriliu’un yhteensopivuus.

Valokuvaaja: Nina Kellokoski

Paneeliverhot ovat sivusuunnassa liikuteltavia verhoja, joissa kangasta ei ole poimutettu, vaan se on pingotettu suoraksi ylä- ja alareunasta. Paneeliverhot asennetaan niille suunniteltuun kiskojärjestelmään, jossa on 2-5 liuku-uraa. Liuku-urien lukumäärä määrittelee, kuinka monta verhopaneelia voidaan asettaa  peräkkäin.
Paneeliverhoissa käytettävä kangas voi olla joko pehmeää verhokangasta tai jäykkää rullaverhomateriaalia. Kuviollisten kankaiden kuosit tulevat paneeleissa hyvin esiin. Verhopaneelin leveys valitaan kankaan ja kohteen mukaan. Leveys määritellään esimerkiksi niin, että eteen vedettynä verhopaneelit peittävät ikkunaseinän ja lisäksi limittyvät keskenään. Kun paneelit liu’utetaan pois ikkunan edestä, ne kasaantuvat peräkkäin niin, että ensimmäinen paneeli jää näkyviin. Verhopaneelin yläreuna tulee olla napakka ja suora. Siksi se kiinnitetään tarranauhalla paneelivaunuun, joka  on verhopaneelin levyinen alumiiniprofiili. Verhon alareuna tuetaan suoraksi tukilatalla, joka jää piiloon verhopaneelin helmassa olevaan kujaan.

Kohde: NOK NOK, Tallinna, Suunnittelu: Design Studio Marjut Nousiainen, Valokuvaaja: Marek Metslaid

Tilanjakajaverhon voi tarvittaessa siirtää pois ja tila avautuu alkuperäiseen kokoonsa. Tilaa jakavan verhon asennus on suhteellisen helppoa, koska se ei ole rakenteellinen eikä pysyvä. Kangasta valittaessa on muistettava, että verhoa katsellaan sen kummaltakin puolelta.
Tilanjakajan kankaan, saumojen ja verhon yläreunan on siis oltava siistejä verhon molemmin puolin. Verhon voi myös ommella kahdesta kankaasta ja luoda erilaisen tunnelman verhon eri puolille. Kiskoksi kannattaa valita väliverhokisko, joka on siisti molemmin puolin ja sen kannakkeet ovat huomaamattomat. Jos verho on raskas, kiskon pitää olla riittävän tukeva. Huom! Kiskon kiinnityspinta on tärkeä, sillä kevytrakenteiseen ritilä- tai levykattoon ei voi asentaa raskaita verhoja.

Kohde: NOK NOK, Tallinna, Suunnittelu: Design Studio Marjut Nousiainen, Valokuvaaja: Marek Metslaid

Laskosverho tai laskoskaihdin on verho, joka mekanismin avulla nousee ylös ja muodostaa vaakasuoria laskoksia. Laskosverho asennetaan nyöri- tai kuulaketjukäyttöiseen mekanismiin.
Mekanismi nostonyöreineen jää kokonaan verhon taaksen piiloon. Kuulaketjukäyttöinen mekanismi on helppo- ja nopeakäyttöinen ja se sopii moniin ympäristöihin. Laskosverhon kankaaksi voi valita lähes tulkoon millaisen kankaan vain. Kannattaa kuitenkin huomioida, että suurikuvioisten kankaiden kuosit eivät tule ylösvedetystä verhosta selkeästi esiin ja vaakaraidatkin hukkuvat verhon laskoksiin. Laskosverhosta saadaan ryhdikäs lisäämällä vaakasuuntaiset tukipuikot tasaisin välein. Tarvittaessa sen voi myös vuorittaa pimentävällä kankaalla. Laskosverhon voi asentaa joko ikkunasyvennyksen sisään tai sen ulkopuolelle, jolloin verhon reunat tulevat ikkunasyvennyksen reunojen yli. Laskosverholla voidaan somistaa myös suuria ikkunapintoja, jos käytetty kangas ei ole painavaa.

Valokuvaaja: Nina Kellokoski

Verhokappa on vaihtoehto tiloihin, jossa verhot ovat vain somistus. Usein verhokappa valitaan tiloihin, jossa verhon pitää olla käyttäjien ulottumattomissa tai verho ei saa häiritä tilassa tapahtuvaa toimintaa, kuten päiväkodeissa ja terveydenhuollon tiloissa.
Poimutetun verhokapan vaihtoehtona voidaan käyttää valelaskoskappaa tai suoraa verhokappaa. Valelakoskappa imitoi ylösnostettua laskosverhoa, mutta siinä ei ole mekanismia. Suorassa kapassa taas kangas on suorana, jolloin kankaan kuosi tulee kauniisti esiin eikä huku kankaan poimuihin. Valelaskoskappa ja suora kappa ovat parhaimmillaan tarrakiskoon kiinnitettyinä, mutta ne voidaan kiinnittää myös olemassa oleviin verhokiskoihin ja pingottaa suoraksi tukilatan avulla.

Valokuvaaja: Nina Kellokoski

Valitse rullakaihtimet, jos kankaiset verhot eivät ole vaihtoehto. Materiaaleja ja mekanismeja löytyy kaikkiin tarpeisiin.
Rullakaihtimen materiaaliksi voi valita läpikuultavan, peittävän tai pimentävän kankaan, riippuen siitä halutaanko estää häikäisyä, lisätä yksityisyyttä tai pimentää tila. Värivalikoimaa löytyy kaikissa materiaalivaihtoehdoissa. Rullakaihdinmekanismit toimivat joko jousella, kuulaketjulla tai moottorilla. Mekanismeja on eri vahvuisia eri levyisiin ikkunoihin. Moottoroituja rullakaihtimia ohjataan ohjauspainikkeella, kaukosäätimellä tai keskusohjausjärjestelmällä. Kuulaketjukäyttöinen rullakaihdin on helppokäyttöinen, edullinen ja kestävä ratkaisu moniin tiloihin.

Kohde: Artek Helsinki. Suunnittelu: Sevil Peach. Valokuvaaja: Tuomas Uusheimo

Akustoiva ominaisuus tarkoittaa äänen jälkikaiunta-ajan lyhentämistä. Tilan akustiikka on usein tärkeä, sillä esimerkiksi rauhallinen ja levollinen ääniympäristö koetaan miellyttäväksi työ- ja oleskeluympäristöksi. Verhoilla, joilla on akustisia ominaisuuksia, voidaan sekä parantaa tilan akustiikkaa että estää häikäisyä tai peittää ikkunapintoja.
Tekstiileillä voidaan parantaa tilan ääniympäristöä vähentämällä tilassa kaikuvien äänien kakofoniaa. Verhotekstiilit eivät kuitenkaan toimi äänieristeenä, jonka tarkoitus on vähentää merkittävästi äänen voimakkuutta. Akustoitavan tilan kangasmenekin määrittely on alan insinöörien erikoisosaamista. Tilan ääniympäristöön vaikuttaa moni asia, kuten tilan koko, korkeus, pintamateriaalit, kalustus ja käyttötarkoitus. Verhotekstiilin akustoiva ominaisuus on parempi seinien ja ikkunoiden edessä kuin keskellä tilaa, sillä ääni kimpoilee kovan seinäpinnan ja verhotekstiilin välissä vaimentuen samalla. Tilaajakavissa verhoissa ääni kulkee tekstiilin läpi, jolloin vaimentava vaikutus on vähäisempi.