Dylan Lepuski

Dylan Lepuski -ravintolan viihtyisyyttä parannettiin akustisilla ja visuaalisilla ratkaisuilla alan ammattilaisten yhteistyöprojektina.

Suunnittelun tavoitteena oli asiakkaiden viihtyvyys

Suunnittelun johtavana ajatuksena oli, että ratkaisujen on parannettava Dylan Lepuskin akustiikkaa ja visuaalista ilmettä niin, että asiakkaat viihtyvät ravintolassa.

Projektin alkutilanne oli haastava. Suuressa, lähes 900 m2:n avoimessa ravintolatilassa ei alun perin oltu huomioitu akustiikkaa eikä budjetti antanut mahdollisuutta vaihtaa tilaan pehmeitä alakattolevyjä. Suunnittelussa päädyttiin usean erilaisen ratkaisun yhdistelmään.

Tilassa Oy:n sisustusarkkitehti Harri Markkula kertoo, että ensimmäisenä kartoitettiin melun lähteet. Suurimmiksi melun aiheuttajiksi paljastuivat astianpalautushuone ja kalusteiden siirtelystä aiheutuvat äänet.

Uusilla materiaaleilla vähennettiin melua ja lisättiin viihtyisyyttä

Dylanin astianpalautushuoneessa vapaat seinät ja lounassalin kattopinnat verhoiltiin luonnonmukaisilla ja eläväpintaisilla akustolevyillä, joista suunniteltiin myös värikäs taideteos päätyseinälle.

Näkyvin muutos oli iso ja värikäs, kierrätettävästä huopalevystä suunniteltu tilataideteos. Ravintolan alkuperäisen seinämaalauksen värejä ja muotokieltä toistava teos on ripustettu useaan eri tasoon ja sijoitettu noutopöydän ja ruokailutilan välimaastoon.

Näkymättömin muutos tehtiin kiinnittämällä pöytien alapintaan akustolevyt vaimentamaan kivilattian kautta heijastuvia ääniaaltoja ja lisäämällä puutuolien jalkoihin tassut, jotka vaimentavat tuolien siirtelystä aiheutuvaa melua.

Saliin rakennettiin myös tilanjakajia, joiden puurimoista kootut ritilät hajottavat ääniaaltoja tehokkaasti, mutta läpäisevät valoa.

Seinäkkeet sijoitettiin matalan ruokailutilan ja korkean ”toimistokuilun” rajatilaan lisäämään kontrastista pehmeyttä koviin rakennusmateriaaleihin, kuten betoniin, teräkseen, kiveen ja lasiin.

Lisäksi avointa ja hallimaista tilaa muutettiin aiempaa kodikkaammaksi sijoittamalla tilaan Innogreenin toimittamia suuria kasveja.

Viihtyisyyttä parannettiin myös Contract Decon toteuttamilla verhoilla, joiden värit valittiin ravintolan alkuperäisestä värimaailmasta.

Yhdelle ikkunaseinälle asennettiin akustiset ja valoa läpäisevät verhot pehmentämään kovan lasipinnan kaikuja, ja toisen ikkunaseinän betonipylväät verhoiltiin paksummilla akustisilla verhoilla.

Akustisilla ratkaisuilla poistettiin kaikua

Ennen muutoksia ravintolassa vierailleelle osui korvaan korkeampi suhina, joka muodostuu siitä, kun ihmiset joutuvat keskustellessaan korottamaan ääntään. Lisäksi melutasoa nostivat tuolin jalkojen raapaisut lattiaan ja astianpalautushuoneen tasainen kilinä.

Akustisena haasteena oli suuren ja korkean tilan pitkä kaikuaika. Kaiku puolestaan tekee puheen ja musiikin tulkitseminen vaikeaksi.

Desideratan Martin Andersson kertoo, että tavoitteena oli katkaista pitkät välimatkat, etenkin seinien ja ikkunoiden välissä, mahdollisimman vähin korjausliikkein.

Kaiun poistoon käytettiin kahta vaimennusmenetelmää: absorptiota ja diffuusiota. Käytännössä se tapahtui asentamalla tilaan eri paksuisia verhoja, sijoittamalla tilanjakajia strategisiin kohteisiin sekä lisäämällä absorboivia tauluja, joiden pinnassa on diffuusoivat rimat. Lisäksi kattoon asennettiin huopalevyjä ja tuoleihin kiinnitettiin vaimentavat tassut.

Contract Deco toimitti verhot ja kiskot

Dylan Lepuskin yhteistyöprojektissa verhoasiantuntijana toimi Contract Decon Nina Veki. Hän ehdotti suunnittelijalle verhomateriaaleja, joilla on akustisia ominaisuuksia. Näistä kohteeseen valikoitui Englisch Dekorin Lana-huopa ja Kvadratin Drops Acoustic -läpikuultava verhokangas.

Projektiryhmä

 

Contract Deco Oy:
verhotekstiilit ja verhokiskot
Desiderata:
akustiikkasuunnittelu ja akustiikkaseinäkkeet
Innogreen Oy:
viherkasvit
Nelli kuvaa:
valokuvat
Tila Group Oy:
projektin johto
Tilassa Oy:
suunnittelu, riippuva akustiikka ja puiset seinäkkeet