Tekstiilimateriaalit

Tekstiilimateriaalit jaotellaan luonnonkuituihin ja tekokuituihin.

Luonnonkuituja ovat:

  • kasvikuidut puuvilla ja pellava
  • eläinkuidut silkki ja villa

Tekokuituja ovat:

  • muuntokuitu viskoosi
  • synteettiset kuidut polyesteri ja polyamidi

LUONNONKUIDUT

Puuvilla (CO)

Puuvilla on yleisin luonnonkuitu ja sitä saadaan puuvillapensaan siemenhahtuvista. Puuvillan ominaisuuksia ovat hyvä kosteudenimemiskyky, pesunkestävyys ja kutistuvuus. Syttyessään tuleen puuvilla palaa nopeasti ja melko isolla liekillä. Puuvilla ei ole erityisen ekologinen kuitu, koska sen viljelyssä köytetään paljon vettä, lannoitteita ja tuholaisten torjunta-aineita.

Pellava (LI)

Pellava on yksi vanhimmista viljelykasveista ja pellavakuitua saadaan kasvin varsiosista. Pellavan ominaisuuksia ovat hyvä kosteudenimemiskyky, hengittävyys, likaahylkivyys, kaunis kiilto ja lujuus. Toisaalta se kutistuu ja rypistyy helposti, sen taivutuksen kesto on heikko ja se syttyy ja palaa helposti. Pellavasta valmistetaan pöytäliinoja, pyyheliinoja, kylpytakkeja sekä erilaisia sisustus- ja vaatetustekstiilejä.

Villa (WO)

Villakuitua saadaan lampaasta ja sen parhaita ominaisuuksia ovat lämpimyys, likaahylkivyys ja kosteudenimemiskyky. Kastuessaan villa kutistuu ja auringonvalo kellastuttaa sen. Villa ei syty helposti ja se sammuu itsestään. Villasta valmistetaan neulelankoja ja neulevaatteita sekä villakankaita niin vaatetukseen kuin sisustukseenkin.

Silkki (SE)

Silkki on silkkiperhosen toukan koteloista kelattua kuitua ja siitä valmistettavaa lankaa ja kangasta. Silkki on joustava ja luja kuitu ja sille on tyypillistä kaunis kiilto. Silkki on suosittu vaatetusmateriaali, koska sillä on hyvä lämmöneristyskyky, se hylkii likaa ja neutralisoi hajuja. Vaatetuskankaiden lisäksi silkistä valmistetaan myös sisustuskankaita, kirjontalankoja ja maalauskankaita.

TEKOKUIDUT

Viskoosi (CV tai VI)

Viskoosi (joskus myös raion) on muuntokuitu ja se valmistetaan valkaistusta puuselluloosasta, jonka raaka-aineena Suomessa käytetään useimmiten koivua tai kuusta. Kuitu voidaan valmistaa ja viimeistellä sen käyttötarkoituksen mukaan ja tarvittaessa siitä saadaan hyvin silkkimäisen näköistä. Viskoosista valmistetaan mm. vaatetuskankaita ja mattoja. Sillä on hyvä kosteudenimemiskyky eikä näin ollen sähköisty, mutta se kutistuu ja rypistyy ja palaa helposti.

Polyamidi (PA)

Polyamideja on useita, jotka poikkeavat toisistaan sekä kemialliselta rakenteeltaan että ominaisuuksiltaan. Polyamidin tunnetuin kauppanimi on nylon. Polyamidista valmistetaan mm. vaatteita, mattoja ja köysiä. Se on kevyt ja kestävä kuitu, sillä on hyvä hankauksenkesto ja se ei rypisty helposti. Polyamidia käytetään sellaisenaan tai sekoitteissa muiden kuitujen kanssa.

Polyesteri (PE tai PL)

Polyesteri soveltuu monenlaisiin tarpeisiin ja se onkin maailman eniten tuotettu yksittäinen tekstiilikuitu. Se on luja ja rypistymätön kuitu, jolla on hyvä hankauksenkesto sekä muoto- ja mittapysyvyys. Polyesteriä käytetään sellaisenaan tai sekoitteena parantamaan esimerkiksi luonnonkuitujen ominaisuuksia, kuten vähentämään rypistyvyyttä ja kutistuvuutta. Sen huono ominaisuus on sähköistyvyys.

Polyesteri Trevira CS

Trevira CS (comfort & safety) on kauppanimi pysyvästi paloturvallisille polyester-kankaille. Trevira CS -kankailla on kansainvälinen paloturvallisuus-sertifikaatti, sillä niiden paloturvallisuus perustuu valmistuksessa käytettyihin pysyvästi paloturvallisiin kuituihin ja lankoihin. Trevira CS on vesipestävä eikä sen paloturvallisuusominaisuus häviä pesussa.  Trevira CS –kankaita ovat mm. julkisten tilojen verho- ja verhoilukankaat.